HAMİLELİKTE BESLENME

HAMİLELİK VE BESLENME

Bir kadın için en önemli olaylardan biri şüphesiz ki hamilelik dönemini yaşamaktır.Bu kutsal ve özel durumda hamile bayanlar daha çok kendine dikkat etmelidir.Bunların başında da hamilelikte beslenme gelmektedir.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Durumu Bilimleri Fakültesi Besin ve Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Gülden Pekcan, “Gebelik sürecinde hatalı besin bebeğe hasar verir, anne ve bebek sağlığını iyileştirmeye ve geliştirmeye tezgâhtar bambaşka besin ve gıda gruplarını tüketmek fazla önemlidir. Kişiye özgü gıda Pekcan, yaptığı açıklamada anne ve anne adaylarına seslenirken kişiye özgü besin programlarına dikkat çekti: “Hamilelik döneminde anne adayının enerji ve besin öğesi gereksiniminin karşılanması ve besin öğesi depolarının dengede tutulması, anne karnındaki bebeğin büyümesinin ve gelişmesinin sağlanması hem bebeğin ekseriyet döneminde oluşabilecek kronik hastalıklarının görülme riskinin önlenmesinde, emziklilikte ise süt yapımında gereken beslenme öğesi deposunun oluşması için gebelik döneminde kişiye özgü bir beslenme programı gerekir.” Dinç bir gebelik ve emziklilik dönemi için tüm gıda öğelerinin kayda değer olduğuna değinen Prof. Dr. Hale Gülden Pekcan, şunları kaydetti: “Hamile ve emziren kadınların dört beslenme grubundan her gün tatmin edici ve dengelenmiş miktarlarda tüketmesi büyük tartı taşır. Aynı besin grubunda yer alan kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagiller, vücuda protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum, B1, B6, B12, niasin sağlar. Hamilelik ve Emziklilik döneminde günde 3-4 porsiyon tavuk, yumurta ya da kurubaklagil. 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri, 5-7 porsiyon taze meyve ve sebze, 3-7 porsiyon ekmek ve tahıl grubundan besinler tüketilmelidir. Hamile ve emziren kadının beslenmesinde gelişen protein gereksinmesinin karşılanmasında tavuk eti ise büyük yük taşır.”

Bunun yanı sıra gebelik oluşmasından 12. gebelik haftasına kadar vücutta pek çok hormon yüzlerce kat artar ve bunun sonucunda annede bulantı, kokulara hassasiyet, kusma ve sindirim problemleri görülür. 12. haftadan sonra ise vücut ve hormonlar hamileliğe adapte olduğu için bu şikâyetler düzelir.Gebeliğin ilk 3 ayında, bebeğin büyüme ve gelişmesini etkileyen en önemli faktör, sağlıklı kromozomal bir yapıya sahip olmasıdır.Dolayısıyla, bu dönemde annenin beslenme şekli bebeğin gelişimini etkilemez.

HAMİLELİKTE BESLENME NASIL OLMALI?

İlk üç ay sık ama az miktarlarda beslenme önemlidir.Bu hem vücudun adaptasyon süreci ve miğde bulantıları için önemlidir.İlk 3 ayda, anne sık aralıkla az miktarlarda beslenmelidir. Yağsız,
kokusuz, baharatsız ve tuzlu yiyecekler ile kraker, beyaz leblebi gibi
atıştırmalıklar bulantının bastırılmasında faydalı olacaktır. Bu dönemde anne, istediği her şeyi yiyebilir ancak yeme  için yararlanmamalıdır çünkü sağlıklı bir genetik yapıya sahip bebek, bu dönemde annenin beslenmesinden olumsuz olarak etkilenmez.
3. aydan sonraki beslenme ciddi bir sorumluluk ister.Gebeliğin 3. ayından sonra hormonların daha sabit seyretmesi nedeniyle,
anne hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatlamış olacaktır. 3.
aydan doğuma kadar ki süreçte beslenme, hem anne hem de bebek açısından,çok önemlidir.Gebeliğin bu döneminde, 3 ana öğün
yanında mutlaka 3 ara öğün eklenmelidir. Ara öğünlerde sandviç, meyve,süt, yoğurt tüketilebilir.Annenin isteğine göre biftek, köfte veya steak şeklinde olabilir ancak az pişmiş olmamalıdır. Özellikle et ve et ürünlerinin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmeli, raf ömrü uzun olan katkı maddeleri içeren gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir.Yumurta çok kaliteli protein içerdiği için  daha sık tüketilmelidir.

Haftada bir öğün balığı sofranızdan eksik etmemek gerekir.Ancak midye, istiridye, kılıçbalığı, köpek balığı ve kral uskumru türü
balıklar yüksek düzeyde cıva içerebileceğinden, bu balıkların tüketimi sakıncalıdır. Levrek, çipura, somon gibi büyük balıklar tüketilmelidir.Suşi gibi uzakdoğu yemeklerini tüketmemeleri gerekmektedir.Akşamları daha hafif yemekler, bol zeytinyağlı yeşil salata tüketimi hem vitamin kaynağı açısından hem de bağırsaklar açısından sağlıklıdır.

Günlük olarak da, omega yağ asitlerinden zengin olan, ceviz, badem, kuru incir, kuru kayısı gibi gıdaların tüketimi (birkaç adet olmak üzere) önemlidir. Tatlı, pasta, hamur işi, çikolata gibi gıdalar çok fazla tüketilmemelidir(su, açık çay, süt, ayran, çorba, meyve). Herhangi bir hastalık ya da gebeliğe bağlı bişey yoksa meyveler ve yeşil sebzeler bolca tüketilmelidir. Soda ve maden suyu yoğun mineral içerir ve tüketilmesi faydalı içecekler arasındadır. Asitli ve gazlı içecekler midede rahatsızlık yaratabileceği için sık olarak tüketilmemelidir ancak haftada 1-2 kez tüketilebilir. Günde 3-4 açık çay, 1 fincan kahve (tercihen filtre kahve) tüketilmesinde sakınca yoktur.Kaliteli ve dengeli beslenme hem rahat bir gebelik süreci hem de sağlıklı bir doğum sağlar. Gebeliğin 3. ayından itibaren, haftada en az 2 gün birer saat yürüme,yüzme, gebeliğe özel yoga, pilates yapılabilir. Ancak tehlike arz eden sporlar yapılmamamlıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir